9,2 Posterior cruciate ligament: information, symptoms, diagnosis and treatment.
Lees meer →

Benoeming Lectoraat Value-Based Health Care

Dr. RPA Janssen is per...

Lees meer →

Gastspreker Onderzoek in Beweging 2019 UM

Dr. RPA Janssen is...

Lees meer →

Interview Nieuwjaarsontmoeting Gemeente Veldhoven

Dr. RPA Janssen is uitgenodigd voor...

Volg mij!

Volg gratis de wetenschappelijke ontwikkelingen over de knie via Facebook, Twitter en andere netwerken!


Weer een normaal leven na een knieprothese!

Knieartrose kan grote beperkingen geven in het leven van elke dag. Een totale knieprothese kan een oplossing zijn bij deze klachten. Dankzij het KNie Actief Programma (KNAP) in het Máxima Medisch Centrum Eindhoven herstellen patiënten sneller na de operatie en kunnen ze meestal na 3 dagen weer naar huis. In deze casus beschrijft een 59 jarige vrouw haar belevenissen na een knieprothese bij artrose.

In de loop van het jaar voorafgaande aan de operatie werden de klachten steeds heviger: de pijn nam toe bij opstaan en lopen en de afstanden werden steeds korter. Traplopen ging voetje voor voetje en ook ’s nachts werd ik steeds vaker wakker van de pijn bij het gaan verliggen. Zowel dr Janssen als ikzelf wilden eerst alle andere mogelijkheden bekijken (o.a. intensieve gespecialiseerde fysiotherapie en een speciale injectie) vóór er besloten werd over te gaan tot een totale knieprothese. 
Na enige tijd bleek dit laatste toch noodzakelijk te zijn. De intake hiervoor (afspraken met o.a. anaesthesist, orthopedie consulente, bloedafname etc.) vond op 1 dagdeel aaneengesloten plaats. Fijn, want dat scheelt een hoop gedoe. Er werden ook specifieke informatieboekjes meegegeven. Voor diegenen, die daar behoefte aan hadden werd er een datum voor een groeps- informatiemiddag vastgesteld. Hierop werd alles zorgvuldig uitgelegd en mochten er vragen gesteld worden. 
De opname en operatie zelf verliep precies zoals beschreven in de informatieboekjes. De afdeling is helemaal ingericht voor dit soort opnames, zelfs stoelen zijn aangepast en het personeel is gespecialiseerd in postoperatieve verpleging na knie- en heupoperaties. Zij zijn snel ter plaatse en erg bereidwillig. Van de operatie zelf merk je weinig: ik voelde niks, sukkelde dankzij het roesje regelmatig in slaap en in de waakmomenten werd ik op de hoogte gesteld van de vorderingen door een verpleegkundige die naast je zit en je constant in de gaten houdt. teru op de afdeling was de ‘pijn’ die ik ervaarde heel anders dan die, waaraan ik vantevoren gewend was. Die was fel en met scheuten en nu voelde mijn been alleen maar loodzwaar aan. Meteen de eerste dag al gaan oefenen lijkt raar, maar het is een heel plezierige ervaring: je knie kan al een beetje krom zonder de pijn van voorheen. Ook de eerste keer weer gaan staan (eerste dag) is eng, maar dat zit vooral tussen je oren. 
Het is verbazingwekkend hoe snel je weer op de been bent en je (met krukken) weer voort kunt bewegen. Als je thuis bent is het wel van belang om, ook in aanvulling op de fysiotherapie, zelf goed te oefenen, m.n. het strekken. Ik legde bv. regelmatig mijn voet op een bankje en een zak met tijdschriften op mijn knie. De eerste tijd heb je bij het lopen nog het gevoel dat je door je knie heen zakt, maar dat wordt langzamerhand minder. Na drie maanden kon ik zonder stokken op vakantie: niet té lange wandelingen, maar wel weer het gevoel een normaal leven te kunnen leiden. Nu –na een half jaar- voelt alles weer zoals 5 jaar geleden. Van niks of niemand meer afhankelijk en midden in het leven! Leve de knieprothese en dr Janssen !!!


Dr. RPA Janssen
RPA Janssen Orthopedie B.V.
Coöperatie Orthopedie Groot Eindhoven
Orthopedisch Centrum Máxima
Máxima Medisch Centrum (MMC)

Bezoekadres MMC Eindhoven:
Ds. Th. Fliednerstraat 1
Ingang Zuid
5631 BM  Eindhoven
(Spreekuur en operaties)

Bezoekadres MMC Veldhoven:
De Run 4600
5504 DB  Veldhoven
(Spreekuur)

Postadres:
Postbus 90052
5600 PD  Eindhoven
Nederland

Tel.: 040 88 88 600
(Afspraken bureau Orthopedie)

Fax: 040 88 85 938
www.rpajanssen.nl

Externe bronnen:
Cooperatie Orthopedie Groot Eindhoven
Máxima Medisch Centrum
Orthopedisch Centrum Máxima
Sportklinisch Expertisecentrum
FC Kruisband
Nicky van Melick

RPA Janssen op YouTube
RPA Janssen op Twitter
RPA Janssen op Facebook
RPA Janssen op LinkedIn
RPA Janssen weblog
s2