9,2

Topsport

Behandeling op maat

Knieprothese: Weer een normaal leven! Ervaringen van patiënten op website RPA Janssen, kniespecialist Eindhoven. Korfbal en voorste kruisband: Kniespecialist RPA Janssen
Lees meer →

Benoeming Lectoraat Value-Based Health Care

Dr. RPA Janssen is per...

Lees meer →

Gastspreker Onderzoek in Beweging 2019 UM

Dr. RPA Janssen is...

Lees meer →

Interview Nieuwjaarsontmoeting Gemeente Veldhoven

Dr. RPA Janssen is uitgenodigd voor...

Volg mij!

Volg gratis de wetenschappelijke ontwikkelingen over de knie via Facebook, Twitter en andere netwerken!


Samen beslissen bij knie artrose

Ik ben een man van 67 jaar. Lange tijd van mijn leven heb ik intensief gesport. De sporten zijn  teveel om op te noemen, maar de fanatiekste waren: hardlopen, zwemmen, wielrennen, tennis en jiu-jitsu. Ik had al bijna 10 jaar last van artrose in mijn rechterknie. Dit werd naarmate de jaren vorderden steeds erger en de daarmee gepaard gaande pijn werd steeds heviger. Ik kon op het laatst niet goed meer functioneren,  bijna niet meer lopen of wat langer staan. Dus met de meeste sporten ben ik in de loop der jaren langzaamaan moeten stoppen. Dat is me heel zwaar gevallen. Verschillende artsen hadden me in het verleden al geadviseerd om een prothese te nemen. Maar ik aarzelde steeds. In mijn hoofd was ik nog te onrustig en steeds met sporten bezig en dat is met een prothese niet aan te bevelen. Een prothese gaat maar een beperkt aantal jaren mee en meerdere revisies van een prothese zijn niet wenselijk. Anderzijds werd ik geconfronteerd met steeds meer beperkingen. Ik ging nergens meer naartoe waar ik niet zou kunnen zitten en was al jaren niet op vakantie geweest. Dit gaat gepaard met steeds maar toenemende frustraties. Mijn “eeuwige” dilemma was: wanneer is nu het juiste moment, bij wie kan ik hiervoor het beste terecht en wat kan ik verwachten van een nieuwe knie?

Door gesprekken met mijn fysiotherapeut en het raadplegen van Zorgkaart Nederland ben ik bij dr. Janssen terechtgekomen. Deze arts neemt alle tijd voor je. Hij doet onderzoek, beoordeelt de foto’s,  stelt de juiste vragen en luistert goed naar je antwoorden.

Omdat ik de laatste jaren de ontwikkelingen op het gebied van artrose intensief gevolgd heb, vroeg ik zijn mening over drie alternatieve behandelingen, in plaats van een prothese. Hij ging hier serieus op in en liet blijken dat hij goed op de hoogte was van deze alternatieven. We kwamen tot de conclusie dat een prothese voor mij de enige oplossing was. Hij gaf verder aan dat bewegingen die veilig zijn met een prothese heel belangrijk zijn, maar hij was heel stellig dat, als ik lang plezier van de prothese wilde hebben, ik een aantal sporten definitief vaarwel moest zeggen. Ik moest mijn verwachtingen hierover flink temperen. Hij was daar erg duidelijk over.

Verder gaf hij aan wat ik vóór de operatie het beste kon doen aan beweging om daarna zo effectief mogelijk te revalideren.

Na deze informatie had ik vertrouwen in een succesvolle operatie en revalidatie en heb ik mijn aarzelingen opzij gezet en besloten om er voor te gaan.

Na de succesvolle operatie verbleef ik, tezamen met andere lotgenoten, enkele dagen in het ziekenhuis onder de zorg van vriendelijke en professionele verpleegkundigen en therapeuten. Ik was vitaal genoeg en de gezamenlijke revalidatie met andere patiënten heb ik als aangenaam ervaren. Verder vindt er een goede nazorg plaats.

Na ontslag uit het ziekenhuis heb ik intensieve fysiotherapie gehad. Revalideren betekende voor mij keihard werken. Het herstel viel de eerste tijd tegen, maar daarna ging het met grote sprongen vooruit. Gelukkig had dr. Janssen hier vòòr de operatie al duidelijk op gewezen. Een realistisch verwachtingspatroon is heel belangrijk, omdat dit een succesvoller revalidatieproces laat zien en tot minder frustratie leidt. Ook mijn fysiotherapeut heeft me de eerste maanden hier deskundig en gedoseerd doorheen begeleid. Een goed samenspel tussen arts en therapeut is hierin heel belangrijk.

Ik ben nu maanden verder en ik voel me als herboren. Ik heb geen pijn meer, ik ben zeer mobiel, ik heb geaccepteerd dat intensief sporten zoals ik gewend was, niet meer kan en dat er nog genoeg prothesevriendelijke bewegingen te doen zijn.

Ik vind niet, achteraf gezien, dat ik veel eerder met de prothese had moeten beginnen. Ik ben er nog steeds van overtuigd het juiste moment te hebben gekozen.

Na controle bij de arts heb ik hem aangegeven dat dit èèn van de beste beslissingen in mijn leven is geweest. 


Dr. RPA Janssen
RPA Janssen Orthopedie B.V.
Coöperatie Orthopedie Groot Eindhoven
Orthopedisch Centrum Máxima
Máxima Medisch Centrum (MMC)

Bezoekadres MMC Eindhoven:
Ds. Th. Fliednerstraat 1
Ingang Zuid
5631 BM  Eindhoven
(Spreekuur en operaties)

Bezoekadres MMC Veldhoven:
De Run 4600
5504 DB  Veldhoven
(Spreekuur)

Postadres:
Postbus 90052
5600 PD  Eindhoven
Nederland

Tel.: 040 88 88 600
(Afspraken bureau Orthopedie)

Fax: 040 88 85 938
www.rpajanssen.nl

Externe bronnen:
Cooperatie Orthopedie Groot Eindhoven
Máxima Medisch Centrum
Orthopedisch Centrum Máxima
Sportklinisch Expertisecentrum
FC Kruisband
Nicky van Melick

RPA Janssen op YouTube
RPA Janssen op Twitter
RPA Janssen op Facebook
RPA Janssen op LinkedIn
RPA Janssen weblog
s2