9,2

Opereren?

Alleen als het echt nodig is

Posterolaterale instabiliteit: Kniespecialist RPA Janssen is de topspecialist voor ernstige knieinstabiliteit in Zuid Nederland. Knieprothese: Weer een normaal leven! Ervaringen van patiënten op website RPA Janssen, kniespecialist Eindhoven.
Lees meer →

Benoeming Lectoraat Value-Based Health Care

Dr. RPA Janssen is per...

Lees meer →

Gastspreker Onderzoek in Beweging 2019 UM

Dr. RPA Janssen is...

Lees meer →

Interview Nieuwjaarsontmoeting Gemeente Veldhoven

Dr. RPA Janssen is uitgenodigd voor...

Volg mij!

Volg gratis de wetenschappelijke ontwikkelingen over de knie via Facebook, Twitter en andere netwerken!


Kraakbeenslijtage en artrose

De Knie
De knie is een belangrijk gewricht in het been. Het vormt het scharnierpunt tussen het dijbeen, scheenbeen en knieschijf (aan de voorzijde van de knie). Deze botuiteinden zijn bedekt met een beschermlaag: het kraakbeen. Kraakbeen zorgt voor soepele bewegingen van de knie en het opvangen van krachten bij lopen. Normaal gebruik van de knie houdt het kraakbeen gezond.Vooraanzicht knie 


Kraakbeenslijtage en artrose
Kraakbeen kan beschadigd raken door overbelasting bij hardlopende en springende sporten, ongevallen, botbreuken rondom de knie, meniscusoperaties en overgewicht. Als het kraakbeen beschadigd raakt, neemt de belastbaarheid van de knie af. Beschadigd kraakbeen herstelt slecht. Als het kraakbeen helemaal verdwijnt, komt het onderliggend bot bloot te liggen. We spreken dan van knie-artrose.


Klachten
Kraakbeenslijtage en artrose geven een afname van de belastbaarheid van de knie. Langere afstanden lopen wordt moeilijker. De knie voelt strammer en het kan lastig zijn om op gang te komen als de knie een tijd minder heeft bewogen (bv opstaan uit stoel). Zwelling van de knie komt vaak voor. Fietsen gaat beter dan wandelen. Als de slijtage toeneemt, lukt het niet goed om de knie te strekken en kunt u mank gaan lopen. Pijnklachten wisselen in ruime mate. Ernstige knie-artrose wordt gekenmerkt door dag- en nachtpijn.


Behandeling
De behandeling van kraakbeenslijtage en artrose is gericht op het verminderen van pijn en toename van de kniebelastbaarheid. Operaties zijn pas noodzakelijk als er veel pijnklachten zijn, die niet verminderen met de volgende behandelmethoden:

Gewicht en activiteiten 
Aanpassing van sportactiviteiten evenals gewichtsreductie bij overgewicht zijn de eerste maatregelen om de klachten te verminderen. Fietsen en zwemmen lukken vaak beter dan wandelen of hardlopen. Het dragen van een knieband kan helpen tegen zwelling van de knie.

Fysiotherapie
Slijtage leidt in een latere fase tot het niet goed meer kunnen strekken van de knie. Gevolg is meer pijnklachten, mank lopen en doorzak-gevoel van de knie. De fysiotherapeut helpt om een slecht looppatroon (mank lopen) te verhelpen en de knie weer te laten strekken. Het is belangrijk om nooit een kussentje onder de knie te leggen; de strekbeperking wordt dan alleen maar erger. Fitness met zware gewichten is niet zinvol bij de behandeling van knie-artrose wegens toename van pijnklachten.

Medicijnen
De pijnklachten zijn het gevolg van steriele ontstekingen in de knie, veroorzaakt door de slijtage. Ontstekingsremmende pijnstillers kunnen helpen voor de pijn. U kunt deze medicijnen zo nodig gebruiken (bv als u een dag meer gaat lopen of meer pijn heeft).

Hyaluronzuur injecties
Hyaluronzuur is een bestanddeel van gezond kraakbeen. Het is mogelijk om dit in de knie te spuiten. Het effect wisselt tussen mensen: bij de één werkt het beter dan bij de ander. Het gaat om 3 spuiten die om de paar weken in de knie worden gezet op de polikliniek. U kunt daarna gewoon lopen en fietsen. Hierbij geldt het principe: baadt het niet, schaadt het niet. Als het middel bij u effect heeft, kan het worden herhaald. Bij ernstige slijtage is deze behandeling minder succesvol.

Kniebrace op maat
Bij een standsafwijking van het been kan een op maat gemaakte kniebrace helpen voor de pijn.


Operaties
Operaties zijn pas noodzakelijk als er veel pijnklachten zijn, die niet verminderen met de eerder beschreven behandelingen. Mogelijke operaties bij artrose:

Arthroscopie knie
Dit betekent kijkoperatie knie. De indicaties voor een kijkoperatie bij slijtage zijn beperkt. Niet zelden hebben mensen, na een kijkoperatie bij artrose, toename van de pijnklachten na de operatie. Dit dient dus met terughoudendheid te worden verricht.  Redenen voor een kijkoperatie bij slijtage kunnen zijn:

Standverandering been
Zie osteotomie

Kunstknie 
Een knieprothese is de laatste oplossing bij invaliderende pijnklachten. Het succespercentage van deze operatie is groot: 90% van de patiënten heeft geen pijn meer. Een kunstknie heeft wel gebruiksaanwijzingen en het is belangrijk om de voordelen af te wegen tegen de mogelijke complicaties van de ingreep.
 
Knieprothese operatie door RPA Janssen


Dr. RPA Janssen
RPA Janssen Orthopedie B.V.
Coöperatie Orthopedie Groot Eindhoven
Orthopedisch Centrum Máxima
Máxima Medisch Centrum (MMC)

Bezoekadres MMC Eindhoven:
Ds. Th. Fliednerstraat 1
Ingang Zuid
5631 BM  Eindhoven
(Spreekuur en operaties)

Bezoekadres MMC Veldhoven:
De Run 4600
5504 DB  Veldhoven
(Spreekuur)

Postadres:
Postbus 90052
5600 PD  Eindhoven
Nederland

Tel.: 040 88 88 600
(Afspraken bureau Orthopedie)

Fax: 040 88 85 938
www.rpajanssen.nl

Externe bronnen:
Cooperatie Orthopedie Groot Eindhoven
Máxima Medisch Centrum
Orthopedisch Centrum Máxima
Sportklinisch Expertisecentrum
FC Kruisband
Nicky van Melick

RPA Janssen op YouTube
RPA Janssen op Twitter
RPA Janssen op Facebook
RPA Janssen op LinkedIn
RPA Janssen weblog
s2