9,2

State of the art

treatment

RPA Janssen is kniespecialist in Orthopedisch Centrum Máxima Eindhoven/Veldhoven Posterolaterale instabiliteit: Kniespecialist RPA Janssen is de topspecialist voor ernstige knieinstabiliteit in Zuid Nederland.
Read more →

New publication cooperation Maxima MC & Eindhoven University of Technology

Recently, a scientific paper has...

Read more →

Guest lecture Digital Twin Knee

Prof RPA Janssen MD PhD will present a guest lecture...

Read more →

Guestlecture The Digital twin Knee

Prof RPA Janssen MD PhD will present a guest...

Follow me!

Remain up to date with all the latest knee facts via Facebook, Twitter and other social networks


Knee injury: frequently asked questions

Een knieletsel is vervelend en kan leiden tot pijn of instabiliteit van de knie in dagelijks leven of bij sportactiviteiten. Op deze webpagina vindt u de meest gestelde vragen over knieletsels.

"Is een knieblessure hetzelfde als een knieletsel?"
Ja, de woorden blessure en letsel worden beiden gebruikt om aan te geven dat de knie klachten geeft. "Blessure" wordt in de volksmond vaak geassocieerd met letsels die door overbelasting zijn ontstaan zonder acuut moment. Als het letsel acuut is ontstaan wordt medisch gezien vaker de term "knieletsel" gebruikt. Op deze webpagina wordt de term knieletsel gebruikt om aan te geven dat de klachten acuut zijn ontstaan door een verdraaiing of geweld van buitenaf bij sport of (ski)ongevallen. 

"Hoe ontstaan knieletsels?"
Knieletsels ontstaan meestal bij een verdraaiing van de knie bij sport- of ski/snowboardactiviteiten. Ook een directe klap (= trauma) tegen het onderbeen door een ongeval of tegenstander kunnen leiden tot knieletsels. De aard van het trauma kan leiden tot specifieke knieletsels of combinatieletsels. Bij een verdraaiing bij ski, voetbal, hockey of zaalsporten ontstaan meestal letsels van de binnenbandmeniscus en/of voorste kruisband. Bij een directe klap tegen het onderbeen of een overstrekking van de knie kunnen ook letsels ontstaan van de achterste kruisbandbuitenband van de knie of zenuwletsel van het been. Bij ernstige ongevallen kunnen meerdere banden kapot gaan en kan de knie in zijn geheel uit de kom schieten (= knieluxatie). Hierbij kan zelfs het been bedreigd raken door bloedvatproblemen, gelukkig zeldzaam. 

"Kan de fysiotherapeut een knieletsel herkennen?"
Ja, fysiotherapeuten hebben goede richtlijnen om acute knieletsels te herkennen en te behandelen vanuit hun beroepsvereniging KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie). In 2015 is er een uitstekende Evidence Statement opgesteld voor de behandeling van acute knieletsels in Nederland. Dit statement geeft de "state of the art" behandeling weer op basis van wetenschappelijk onderzoek en sluit aan bij de internationale medische richtlijnen van kniespecialisten. Hierin staat ook vermeld wanneer iemand snel moet worden doorverwezen naar een ziekenhuis. Voor meer informatie zie KNGF ES "Acuut knieletsel".   

"Wanneer moet ik naar een dokter?" 
Na een knieletsels is het goed om de knie te koelen. Dit beperkt de zwelling en de pijn. Het is verstandig om een arts te raadplegen bij de volgende klachten of symptomen:

"Moet er altijd worden geopereerd na een knieletsel?"
Nee, een aantal knieletsels kunnen uitstekend genezen zonder operatie mits herkend binnen 2 weken en adequaat behandeld met een brace of gips. Dit geldt voor letsels van de binnenband (mediaal collateraalband)buitenband (lateraal collateraalband) en achterste kruisband van de knie. Een voorste kruisbandscheur geneest meestal niet, maar hiervoor blijkt ook niet altijd een operatie noodzakelijk. De indicaties voor een voorste kruisbandoperatie kunt u nalezen bij "Voorste kruisband op maat". 

"Hoe snel moet ik een brace of gips hebben na een kniebandletsel of achterste kruisbandletsel van de knie?"
Binnen twee weken na het letsel dient de diagnose gesteld te zijn en de behandeling begonnen. De brace of gips is voorradig en kan elke dag worden aangemeten door de gipsmeester in het Máxima Medisch Centrum. 

"Mag ik de brace afdoen onder de douche?"
Nee, dat is niet verstandig. De brace dient 24 uur per dag te worden gedragen, ook onder de douche. De gipsmeester geeft u adviezen hoe u hiermee het beste kunt douchen. Uiteraard is dit niet heel praktisch, maar het is gebleken dat de band slechter geneest met als gevolg problemen bij (sport)activiteiten op de langere termijn als u de brace afdoet.

"Wanneer mag ik met fysiotherapie beginnen na een knieletsel?"
Dat mag al in de eerste week. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het belangrijk is om de beweeglijkheid van de knie zo spoedig mogelijk terug te krijgen met een normaal looppatroon (evt. met 2 krukken) en de zwelling van de knie te beperken. Dan is er minder spierkrachtverlies en een sneller herstel na een knieletsel. Deze adviezen staan ook in het KNGF ES "Acuut knieletsel" zoals eerder vermeld. Uw fysiotherapeut speelt hierin een belangrijke rol.

"Kan ik weer sporten na een knieblessure?"
Ja, het merendeel van de mensen kan weer sporten na een knieletsel, mits op tijd herkend en adequaat behandeld. Soms is een periode van fysiotherapie nog verstandig voor een goed herstel. Uw behandelend arts zal dit met u bespreken. 


RPA Janssen, MD PhD Prof
Orthopaedic Surgeon
Orthopaedic Associates Eindhoven Greater Area
Orthopedic Center Máxima
Máxima Medical Center (MMC)

Visiting adress MMC Eindhoven:
Ds. Th. Fliednerstraat 1
Ingang Zuid
5631 BM  Eindhoven
The Netherlands 
(outpatient clinic and surgery)

Visiting adress MMC Veldhoven:
De Run 4600
5504 DB  Veldhoven
The Netherlands
(Outpatient clinic)

Mail adress:
Postbus 90052
5600 PD  Eindhoven
The Netherlands

Tel. 0031 (0)40 88 88 600
(Call center Orthopedie)

Fax: 0031 (0)40 88 85 938
www.rpajanssen.com 

Links:
KneeGuru
Orthopaedic Associates Eindhoven Greater Area
Máxima Medical Center
Eindhoven University of Technology
Fontys University of Applied Sciences
 

RPA Janssen YouTube
RPA Janssen Twitter
RPA Janssen Facebook
RPA Janssen LinkedIn
RPA Janssen weblog
s2